Vroeger waren het vooral de vetten die werden aangewezen als de dikmakers. Tegenwoordig zijn het de koolhydraten die nu als “ongezond” bestempeld worden. En wat betreft de vetten, hoe meer vet, hoe meer je afvalt. Het keto dieet!!

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is een koolhydraat-arm dieet. Je krijgt bij het keto dieet bijna geen koolhydraten binnen. Het voedingspartoon is zoals onze verre voorouders, veel groente en veel (gezonde) vette producten in combinatie met sporten. Het brengt je lichaam in ‘ketose”, omdat je de natuurlijke brandstofbron, koolhydraten, wegneemt. Dit wordt vooral verwoord als: je verbrandt vet.

Wat is ketose?

Ketose wordt bereikt door een lichamelijk proces genaamd ketogenese. Doordat je extreem weinig koolhydraten eet, onthoud je je hersenen glucose, hun belangrijkste voeding. Je lichaam heeft nog steeds brandstof nodig om te functioneren, dus verhoogt het de concentratie ketonen in je bloed door vetzuren af te breken.

Ketose zorgt bij de meeste mensen voor gewichtsverlies en gezondheidswinst.

Wat zijn ketonen?

Maar wat zijn ketonen dan? Dat zijn verbindingen die je lever aanmaakt uit je vetvoorraad als je bloedsuiker laag is. De lever produceert voortdurend ketonen, maar de hoeveelheid hangt af van je koolhydraat- en eiwitinname. Als het lichaam bijna geen koolhydraten binnen krijgt, komt er geen tot zeer weinig glucose beschikbaar. Je lichaam heeft dit wel nodig en schakelt daarom op de verbranding van ketonen en vetten. De lever breekt deze vetten niet volledig af waardoor er ketonen in je bloed terecht komen. Deze ketonen gebruikt je lichaam om je cellen te voorzien van energie.

Wat mag je eten bij een keto dieet?

Wat mag ik eten tijdens een keto dieet? Sommige mensen denk dat ze dan met een keto dieet een enorme hoeveelheid bacon naar binnen kunnen werken. Nou ja, en nee een grote hoeveelheid bacon is niet goed voor de gezondheid. Je gaat ook niet in eens het frituurvet opdrinken om dat het vet is en dus gezond zou moeten zijn. Het gaat ook vooral om de variatie die je hebt in je maaltijden. Dat betekent ook voor de inname van vetten. Denk ook aan de volgende producten zoals (gerookte) zalm, kippendijfilet, olijfolie, kokosolie en nog veel meer heerlijke en gezonde vetten.

Verder zijn er de volgend producten toegestaan in een keto dieet groenten, met als voorkeur broccoli, bloemkool, avocado. Ook mag je heerlijk aan de noten.

Zetmeelrijke producten zoals aardappelen, mais en pompoen hebben een te hoog koolhydraatgehalte voor een ketogeen dieet. Dat geldt ook voor veel fruit. Oh ja, en melk, bonen, rijst, pasta, brood: vergeet het maar.

Voorbeeld van een dagmenu kan zijn:
Ontbijt: 2 eieren en avocado
Lunch: Griekse keto salade met feta kaas
Diner: ribeye met gebakken knoflook broccoli

Keto dieet en Sporten

Bij het keto dieet moet er getraind worden. Je spieren moeten getraind worden om niet meer glucose te gebruiken. Net als de oermens moet je voldoende bewegen: intensief sporten en wandelen oftwel jagen en verzamelen. Als je dit niet doet, kunnen je spieren gaan vervetten.

Is keto dieet wat voor jou?

Ons keto dieet, Fittery Keto Experience, duurt 14 dagen. Jouw ketogene lifestyle! In die 14 dagen word je begeleid wat jouw inname zijn aan koolhydraten. Want niet iedereen heeft dezelfde oermens als voorouder en ie even goed bestand tegen een lage koolhydraatvoorraad. Daarom gaan wij samen aan de slag om jouw eigen ketogeen profiel te bepalen. Want je moet wel op de juiste manier in ketose gaan en blijven. Ik help je door de hoeveelheid koolhydraten in je voeding aan te passen op een voor jou goed niveau.

Meer informatie over het Fittergy Keto Experience kun je hier lezen.

Liefs ilja